Ghid pentru medici privind prescrierea medicamentelor și dispozitivelor compensate
Ghid pentru medici privind prescrierea medicamentelor și dispozitivelor compensate
Prescrierea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate
se efectuează în baza prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 106 din 23.02.2022 cu privire la prescrierea și eliberarea medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.
Dreptul de prescriere
Medicamentele și dispozitivele medicale compensate se prescriu persoanelor înregistrate la medicul de familie pentru a fi utilizate în condiții de ambulatoriu.
Dreptul de prescriere a medicamentelor și dispozitivelor medicale compensate îl au:
1) medicii de familie, pentru persoanele înregistrate în cadrul prestatorului de asistență medicală primară;
2) medicii specialiști din cadrul asistenței medicale specializate de ambulatoriu, cu condiția înregistrării vizitei pacientului în Sistemul informațional „Asistența Medicală Primară”;
3) medicii specialiști din cadrul unităților de primiri urgențe (UPU) care dețin sistem informațional de evidență a serviciilor medicale, ca urmare a consultării persoanelor asigurate, fără indicație pentru spitalizare;
4) medicii care prestează servicii de îngrijiri medicale comunitare la domiciliu și îngrijiri paliative la domiciliu (medici cu drept de prescriere) din instituțiile medicale care au încheiat contract cu CNAM pentru prestarea serviciilor în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală (prestatori de servicii medicale).
Medicii de familie au dreptul să prescrie toată gama de medicamente conform Clasificatorului Internațional al Maladiilor (CIM-10), iar medicii specialiști – numai conform profilului.
Reguli de prescriere
După stabilirea diagnosticului și a schemei de tratament, medicul verifică dacă medicamentele fac parte din Listă și corespund indicației terapeutice compensate. După prescrierea medicamentelor în SI „eRețeta” medicul aplică semnătura electronică.
În cazul vizitei la domiciliu, medicul prescrie medicamentele și dispozitivele medicale compensate pe formularul de rețetă extras în prealabil în două exemplare din SI „eRețeta”. Pe formularele prescrise olograf medicul aplică semnătura și parafa personală.
În cazul copiilor până la vârsta de 16 ani sau la solicitarea pacientului, medicul cu drept de prescriere indică în formularul de rețetă și IDNP-ul reprezentantului legal sau al persoanei nominalizate de către pacient să ridice medicamentele/dispozitivele medicale din farmacie. Persoana nominalizată de către pacient trebuie să prezinte în scris acordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.
Formularul de rețetă electronică se generează conform CIM-10. Pe un formular de rețetă pot fi prescrise medicamente și dispozitive medicale compensate pentru un singur diagnostic. La prescrierea medicamentelor se ține cont de schema de tratament, iar în cazul dispozitivelor medicale – de norma de prescriere stabilită.
În timpul vizitei la domiciliu se permite prescrierea unui singur medicament sau dispozitiv medical compensat pe un formular de rețetă completată olograf. Medicul este obligat să verifice corectitudinea datelor din rețeta prescrisă olograf, care a fost introdusă în SI „eRețeta” de către farmacist și în termen de maximum 7 zile să semneze rețeta valorificată prin aplicarea semnăturii electronice.
Norme de prescriere
Medicamentele pentru tratamentul de durată, se prescriu în cantități necesare pentru cel mult trei luni; prescripția fiind valabilă timp de 60 de zile.
Medicamentele pentru tratamentul epizodic se prescriu în cantitățile recomandate de Protocoalele clinice naționale; prescripția fiind valabilă timp de 10 zile.
Medicamentele compensate cu conținut de substanțe psihotrope și precursorii lor, se prescriu pentru o perioadă de 30 de zile de tratament, inclusiv pe formularele de rețetă nr. 2, conform modelului aprobat prin Ordinul MS nr. 960 din 01.10.2012 cu privire la modul de prescriere și eliberare a medicamentelor. Termenul de valabilitate al prescripției este de 30 de zile.
Dispozitivele medicale compensate se prescriu în cantități ce nu depășesc necesarul pentru trei luni, ținând cont de norma de eliberare per pacient, aprobată prin ordin al ministrului sănătății și directorului general al CNAM.
Alte recomanțări
Medicul cu drept de prescriere va înregistra în Sistemul informațional automatizat „Asistența Medicală Primară” sau la nivelul UPU și în fișa medicală de ambulatoriu a pacientului (formularul nr. 025/e, nr. 111/e, nr. 112/e) sau în altă documentație medicală de evidență utilizată în instituțiile de asistență medicală (formularul nr. 027/e, fișa UPU) argumentarea indicației, seria și numărul rețetei, denumirea preparatului, doza, cantitatea și durata tratamentului sau, după caz, denumirea și cantitatea dispozitivului medical prescris conform normei aprobate și utilizării raționale a acestuia potrivit necesității pacientului.
Medicul poate prescrie o altă rețetă pentru medicamentul/dispozitivul medical prescris anterior, dacă:
1) pacientul aflat în evidență cu o maladie cronică nu a beneficiat de medicamentul/dispozitivul medical prescris anterior, acest fapt fiind verificat în SI „eRețeta”;
2) pacientul dispune de rezerve de medicament/dispozitiv medical compensat pentru cel mult 7 zile de tratament;
3) termenul de valabilitate al rețetei a expirat și pacientul nu a valorificat cantitatea de medicamente/dispozitive medicale compensate prescrisă anterior.
Medicii de familie monitorizează evoluția stării de sănătate a pacienților aflați în evidență cu boli cronice și asigură continuitatea tratamentului cu medicamente și dispozitive medicale compensate în conformitate cu prevederile Programului unic al asigurării obligatorii de asistență medicală.
În cazul în care pacientul nu se prezintă pentru o nouă prescripție după o perioadă de trei luni, medicul de familie are obligația de a contacta pacientul pentru supravegherea continuității tratamentului în condiții de ambulatoriu.