Solidari în combaterea HIV/SIDA


Solidari în combaterea HIV/SIDA


În fiecare an, pe 1 decembrie, este marcată Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA. Această zi reprezintă nu doar un moment de reflecție asupra progreselor realizate în combaterea virusului HIV, ci și o ocazie de a sublinia provocările cu care se confruntă încă milioane de oameni din întreaga lume.

În Republica Moldova, eforturile de prevenire și combatere a HIV/SIDA sunt susținute prin intermediul Programului național de prevenire și control al HIV/SIDA și al infecțiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2022-2025, axat pe sporirea accesului la servicii medicale și pe educația preventivă a populației.

Compania Națională de Asigurări în Medicină are un rol important în prevenirea HIV în țara noastră. Din fondul destinat achitării serviciilor medicale și farmaceutice, CNAM alocă mijloace financiare pentru prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și controlul infecției HIV/SIDA la diverse niveluri de asistență medicală: primară, specializată de ambulatoriu, spitalicească, îngrijiri paliative și comunitare. Având în vedere că HIV/SIDA este considerată o maladie social-condiționată, toți cetățenii, indiferent de statutul lor (asigurat sau neasigurat), pot accesa tratamente și îngrijiri necesare pentru combaterea acestei boli.

Prevenirea HIV în rândul tinerelor generații reprezintă una dintre prioritățile centrelor de sănătate prietenoase tinerilor, care oferă servicii adaptate nevoilor lor și care sunt susținute financiar din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Acum șapte ani, CNAM a preluat finanțarea proiectelor de prevenire a HIV/SIDA și a infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS) pentru grupurile cu risc sporit de infectare. Astfel, a fost asigurată continuitatea implementării serviciilor din sursele interne ale Republicii Moldova.

Pentru desfășurarea proiectelor de prevenire a HIV/SIDA și ITS, în special în rândul populației-cheie, CNAM a alocat în perioada 2017-2024 circa 21 milioane de lei din fondul măsurilor de profilaxie. Aceste activități au fost realizate prin intermediul a 21 proiecte implementate la nivel național, în conlucrare cu organizații nonguvernamentale.

Compania Națională de Asigurări în Medicină continuă să colaboreze cu partenerii naționali și internaționali pentru a asigura accesul la servicii de sănătate adecvate și a reduce impactul acestor infecții asupra populației.

Categorii: CNAM

Sari la conținut