Mii de tineri, beneficiari ai proiectului „Creștem o generație incluzivă și activă”, finanțat din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM
Mii de tineri, beneficiari ai proiectului „Creștem o generație incluzivă și activă”, finanțat din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM
Mii de copii și tineri din grupurile social-vulnerabile și cu cerințe educaționale speciale din Republica Moldova au participat activ în cadrul proiectului „Creștem o generație incluzivă și activă”, desfășurat în lunile mai-noiembrie 2024 cu sprijinul financiar din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină. Proiectul a avut drept scop promovarea unui stil de viață activ și sănătos în rândul copiilor și adolescenților dezavantajați sau expuși riscului de excluziune socială.
Pe parcursul a jumătate de an, au fost organizate diverse activități ce au contribuit la sensibilizarea și educarea tinerilor cu privire la importanța practicării sportului și menținerii unui mod sănătos de viață. La Chișinău, un turneu sportiv amical a reunit peste 350 de copii din 20 de instituții școlare din raioanele Cahul, Cantemir, Călărași, Criuleni, Telenești, Ungheni, Leova și mun. Chișinău, promovând diversitatea și incluziunea socială prin sport.
Totodată, peste o sută de tineri au participat la un concurs online și s-au implicat activ în exerciții fizice. Informații despre beneficiile activității fizice și sportului au fost difuzate la radio, alături de un concurs numit „Parola Zilei”, care a stimulat interesul ascultătorilor pentru un stil de viață activ și sănătos.”
O altă componentă importantă a proiectului a fost donația de echipamente sportive pentru 21 de instituții școlare din întreaga țară, inclusiv celor destinate copiilor cu cerințe educaționale speciale. Fiecare instituție a primit câte un set care a inclus mingi de gimnastică, corzi, seturi de bariere, poartă și mingi de fotbal, pompe pentru mingi, menite să sprijine desfășurarea activităților fizice și să contribuie la dezvoltarea unui mediu activ și sănătos pentru tineri. Valoarea totală a inventarului sportiv s-a ridicat la aproximativ 203 mii de lei.
În parteneriat cu cele 21 de instituții școlare din diverse regiuni ale țării, au fost organizate circa 70 de activități interactive care au implicat în jur de 7500 de beneficiari. Aceste activități au avut rolul de a educa și de a încuraja tinerii să adopte obiceiuri sănătoase, prin jocuri și exerciții fizice.
Proiectul „Creștem o generație incluzivă și activă”, în valoare totală de 1,2 mil. lei, a fost implementat de Asociația Obștească „Principii Sănătoase”.